Ståstorpsåprojektet fas 3 LONA
Egenskaper
Våtmarksprojekt
Tätortsnära
Information
Projektnummer
20207477
Status
Avslutat
Projektperiod
2021-04-15 - 2023-10-31
Ansökningsår
2021
Nytt slutdatum
2024-10-31
Kommun
Kommun
Trelleborg
Kommunens diarienummer
Inget diarienummer
I ansökan
Ja
Prioritet
7
Län
Län
Skåne län
Länsstyrelsens diarienummer
501-44648-2020
Inkommet till länsstyrelsen
2020-11-24
Initiativtagare
Initiativtagare
Ebbe Berglund
Inskickat till kommun
Ja
Inriktning
Tema
Övrigt
Våtmarksprojekt
Ja
Tätortsära
Ja
Ladda ner PDF
Uppgifterna i faktabladet hämtas från ansökan tills dess projektet är avslutat, sedan hämtas de från slutrapporten.
Drivs av
Ideell förening
Sammanfattning
Med ”Ståstorpsåprojektet fas 3” avser Ståstorpsån Ek.för. (SEF) fortsätta utveckla den övergripande projektplanen för Ståstorpsåprojektet band annat genom att: • Nyanlägga och restaurera 3 våtmarker med ca 7,2 ha våtmarksyta.
• Restaurera ca 930 meter av vattendraget med tvåstegsdiken, trädplantering, biotopåtgärder i åfåran med sten & grus med mera.
Syfte
Syftet med projektet är att fortsätta genomföra ett konkret, åtgärdsbaserat och verkningsfullt vattenvårdsprojekt där markägarna tillsammans med andra berörda tar ett helhetsgrepp om Ståstorpsåns avrinningsområde. Samtidigt som det underlättar markägarnas skötsel av ån väntas det ge samhället betydande miljövinster. • Minska övergödningen till Östersjön; Ståstorpsån som de flesta skånska jordbruksåar transporterar ut höga eller t.o.m. extremt höga halter av näringsämnen till Östersjön. ”Åns belastning av näringsämnen och föroreningar har ökat i takt med ökad exploatering och för att förbättra situationen krävs omfattande restaureringsinsatser.” Trelleborgs Kommun 2013”.
Minska översvämningsrisken; De återkommande översvämningarna längs med nedre delen av Ståstorpsån är väl kända och det beskrevs redan år 1929 i en förrättning att den då beräknade högvattenytan skulle innebära översvämningar runt bäcken, från Västergatan och 600 m uppströms. För Kuststad 2025 väntas de flödesutjämnande effekterna av vattendragsrestaurering få stor betydelse. Även på landsbygden inträffar regelbundet översvämningar vilka minskar i takt med restaureringsåtgärderna.
• Förbättra dagvattenhanteringen i tätorten; Dagvattensystemen behöver säkras mot klimatförändringar med höjda havsnivåer och intensivare sommarregn.
• Minska rensningsbehovet; Stora delar av vattendraget saknar beskuggning. Träd längs med ån hämmar tillväxt av undervegetation som vass och kaveldun samtidigt som det gynnar djurlivet i ån.
• Uppnå god vattenstatus; Vattendirektivet har sin grund i en insikt om att vi gemensamt måste vårda våra vattenresurser för en hållbar utveckling.
• Ökad biologisk mångfald – förstärkta miljöer för växter, fågel, fisk, groddjur och insekter. • Ökad mångfald till landskapsbilden – Projektet kan tillföra många nya vattenmiljöer och fler ”gröna” stråk i landskapet. Ett pärlband av våtmarker och åns förändrade lopp tillsammans med breda kantzoner med variation av träd, buskar och öppna ytor ger en förstärkning av landskapet.
• Fritid i naturen; åtgärderna ökar möjligheter till rekreation, friluftsliv och ekoturism. I området finns möjligheter att anlägga angöringspunkter och besöksmål för allmänheten.
• Det omfattande stadsutvecklingsprojektet ”Kuststad 2025” ser möjligheterna att inkludera Ståstorpsån som mynnar i Östersjön mellan de planerade Sjöstaden och Västerstrand, i projektet. En mer naturlig å med ett väl tilltaget naturområde ger möjligheter till rekreation och aktiviteter för närboende som för besökare. Skapa ett vattendragsområde som inbjuder till promenader längs med ån upp genom staden och ut i naturen. Likaså kan man från landsbygden ta sig ner längs med ån till den nya kuststaden med alla dess nya upplevelser.
• Åmossarna; ett ca 2 km långt pärlband av sjöar som ligger mellan Västra Vemmerlöv - Lilla Slågarp och som ån rinner genom. Det är ett otroligt vackert område som beskrivs mycket fint i kommunens informationshäfte ”Åmossarna - Ett rikt småvattensystem på Söderslätt”. Åmossarna kan bli destinationen för en utflykt längs med ån, där man på vägen får information om och kan uppleva bygdens rika natur- och kulturmiljö.
• Nu är det dags! Många är intresserade, Ståstorpsåprojektet ligger rätt i tid; Genom gemensamma insatser är det möjligt att få till stånd ett verkningsfullt vattenvårdsprojekt. Samtidigt som det underlättar skötseln av ån för markägarnas del, ger det samhället betydande miljövinster.
Bakgrund
Alla vattendrag i Trelleborgs kommun har måttlig till dålig status och tittar man på hela Skåne finns det bara ett fåtal som är i god status (Länsstyrelsen 2016). Strukturen på stora delar av åarna inom Trelleborgs kommun är starkt modifierade och övervägande delar av avrinningsområdet består av åkermark som genom åren dikats ut för att åstadkomma en snabb avledning av vatten till åarna. Samtidigt har åarna rätats, sänkts och planats ut.
Åkanterna har gjorts branta för att vattnet så snabbt som möjligt ska rinna ut till recipienten, Östersjön. Den branta släntlutningen gör att det lätt blir erosion och ras i åkanterna som följer med vattnet. Åns naturligt vattenuppehållande förmåga har därmed utarmats och det snabba vattenflödet orsakar översvämningar samt omfattande näringsläckage från åkermarkerna vidare till havet, Ståstorpsån är inget undantag.
Ståstorpsån är en i stora delar kanaliserad å som rinner genom Söderslätts jordbruksbygd, från Klörup i norr till mynningen i havet i Trelleborg i söder. ”Vattendraget är rätad och/eller rensad, slänterna är på̊ många ställen mycket branta vilket medfört att erosionen är stor, kantzoner saknar träd och buskar och närings- och föroreningsbelastningen är hög frånomgivande jordbruksmark, dagvatten, avlopp och reningsverk. Ståstorpsån har varit föremål för fysiska förändringar såsom t.ex. förlängning av åfåran samt flytt av fåran i sidled. Åns belastning av näringsämnen och föroreningar har ökat i takt med ökad exploatering och för att förbättra situationen krävs omfattande restaureringsinsatser.” (Trelleborg Kommun 2013).
Ståstorpsån rinner genom Åmossarna; ett ca 2 km långt band av sjöar som ligger mellan Västra Vemmerlöv - Lilla Slågarp. Där finns stora möjligheter för att öka biologisk mångfald genom att förstärkta miljöer för växter, fågel, fisk, groddjur och insekter. Projektet kan tillföra många nya vattenmiljöer och fler ”gröna” stråk i landskapet.
Ståstorpsåprojektet är ett resultat av det välkända Tullstorpsåprojektet, som ”spridit ringar på vattnet”. Markägarna längs Ståstorpsån har sedan en egen förening, Ståstorpsån Ekonomisk Förening (SEF) och använder sig av Tullstorpsåmetoden på vägen fram mot en bättre havsmiljö.
Tullstorpsåmetoden har visat sig vara framgångsrik inom projekt som syftat till att minska näringsläckaget från jordbruksmark i Sverige och det finns många fördelar med att använda metoden inom Ståstorpsån. Den största fördelen är att markägarens engagemang är i centrum för projektet. På detta sätt säkerställer man ett lokalt engagemang och en positiv inställning till att genomföra åtgärder på den egna marken.
Trelleborgs kommun också äger delar av marken inom Ståstorpsåns avrinningsområde vilket ger ett flertal möjligheter till samverkan mellan kommunen och SEF.
Lokala aktörer
Ståstorpsåprojektet drivs av markägarna längs med ån själva genom Ståstorpsån Ekonomisk förening. Tack vare den lokala förankringen finns det upparbetade kanaler till kommun, den lokala Naturskyddsföreningen andra lokala entreprenörer. Samtidigt pågår ett omfattande "Leaderprojekt Ståstorpsån" för information och tillgänglighet medliknande nätverk däribland skolorna genom Sportfiskarnas "Skolbäcken"
Projektets bidrag till miljökvalitetsmålen och långsiktigt och varaktigt naturvårdsarbete i kommunen
Genom det mycket omfattande och långsiktiga naturvårdsarbete som bedrivs av Ståstorpsåprojektet och Tullstorpsåprojektet i samarbete enligt Tullstorpsåmetoden har det hittills nyanlagts eller återskapats ett 50-tal våtmarker i Trelleborgs kommun samtidigt som drygt 20 km av åarna restaurerats. Ståstorpsåprojektets vidare projektplan är mycket ambitiös och dess varaktighet beror mestadels på ett långsiktigt engagemang från de bidragsgivande myndigheterna. Genom detta arbete åter/skapas en mer ekologiskt hållbart samhälle.
Ståstorpsåprojektet bidrar till ett flertal miljökvalitets mål som: • Begränsad klimatpåverkan • Grundvatten av god kvalitet • Ingen övergödning • Levande sjöar och vattendrag • Myllrande våtmarker • Hav i balans samt levande kust och skärgård • Ett rikt odlingslandskap • Ett rikt växt- och djurliv
Projektets långsiktiga effekter
Projektet ska minska näringstillförseln till Östersjön och därmed förbättra kustvattnet. Ett resultat ska också vara förbättrad vattenkvalitet i vattendraget över tid.
När hela Ståstorpsåprojektet är avslutat ska nästan drygt 10 km åsträcka vara restaurerad och 120 hektar eller mer våtmarksyta ha anlags. Ståstorpsåprojektet väntas tjäna som ett gott exempel för framtida restaureringsobjekt, det vill säga att markägare kan bidra till en bättre havsmiljö men också att vad som kan uppnås när markägare och myndigheter samarbetar. Ån måste på sikt gå från måttlig till god status, kväve och fosfor transporten till Östersjön minskas med 34 respektive 50 % eller mer.
Åtgärdseffekter av detta delprojekt: Den minskade belastningen av kväve och fosfor inom detta delprojekt beräknas till: För (930 m x 20 %) = 186 m årestaurering (schablonvärde P 0,012kg /år/m N 0,17kg/år/m) = P 2,2 kg och N 31,6 kg För (7,2 ha x 20 %) = 1,44 ha våtmarksyta (schablonvärde P 50kg/år/ha N 500 kg/år/ha ) = P 72 kg och N 720 kg Totalt P: 74 kg/år Totalt N: 752 kg/år 7.3 Förväntade miljöeffekter av åtgärden Åtgärderna inom projektet förväntas stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden och öka tillskottet till grundvattnet samt: • Minskat näringsläckage till ån och vidare ut i Östersjön • Minskad översvämningsrisk • Minskad klimatpåverkan • Minskat skötselbehov • Ökad biologisk mångfald • Ökade möjligheter till rekreation och friluftsliv
Omfattar ansökan åtgärder för vilka stöd sökts eller beviljats enligt annan författning?
Nej
Åtgärder
Åtgärd 1
Beviljad
Genomföra restaurering och anläggning av våtmarker motsvarande ca 1,5 ha våtmarksyta, varav ca 1 ha vattenyta, inom Ståstorpsåns avrinningsområde.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 3 702 720 kr 0 kr 740 544 kr 740 544 kr Åtgärd 2
Beviljad
Restaurera ca 190 meter av åfåran med tvåstegsdiken alternativt kantavplaning.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 1 169 280 kr 0 kr 233 856 kr 233 856 kr
Summa åtgärder
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Sökt bidrag | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|---|
Åtgärd 1 | 3 702 720 kr | 0 kr | 740 544 kr | 740 544 kr |
Åtgärd 2 | 1 169 280 kr | 0 kr | 233 856 kr | 233 856 kr |
Summa | 4 872 000 kr | 0 kr | 974 400 kr | 974 400 kr |
Utbetalningstakt bidrag
År |
Sökt bidrag
( % av total ) |
Beviljat bidrag
( % av total ) |
---|---|---|
2021 | 300 000 kr ( 30,79 % ) |
719 640 kr ( 73,85 % ) |
2022 | 400 000 kr ( 41,05 % ) |
0 kr |
2023 | 274 400 kr ( 28,16 % ) |
11 160 kr ( 1,15 % ) |
2024 | 0 kr | 243 600 kr ( 25,00 % ) |
2025 | 0 kr | 0 kr |
Fördelat | 974 400 kr | 974 400 kr |
Kvar att fördela | 0 kr | 0 kr |
Fördelat
Sök bidrag
974 400 kr
Beviljat bidrag
974 400 kr
Kvar att fördela
Sökt bidrag
0 kr
Beviljat bidrag
0 kr
I vilken omfattning stödjer projektet de globala hållbarhetsmålen?
Ingen fattigdom
Ingen betydelseIngen hunger
Ingen betydelseHälsa och välbefinnande
Stor betydelseGod utbildning för alla
Liten betydelseJämställdhet
Liten betydelseRent vatten och sanitet
Stor betydelseHållbar energi för alla
Ingen betydelseAnständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ingen betydelseHållbar industri, innovationer och infrastruktur
Liten betydelseMinskad ojämlikhet
Liten betydelseHållbara städer och samhällen
Stor betydelseHållbar konsumtion och produktion
Liten betydelseBekämpa klimatsförändringen
Stor betydelseHav och marina resurser
Stor betydelseEkosystem och biologisk mångfald
Stor betydelseFredliga och inkluderande samhällen
Liten betydelse
I vilken omfattning stödjer projektet genomförande av miljökvalitetsmålen?
Miljökvalitetsmål
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Begränsad klimatpåverkan
Stor betydelseFrisk luft
Stor betydelseFörsurning
Liten betydelseGiftfritt
Ingen betydelseOzonskikt
Ingen betydelseStrålning
Ingen betydelseÖvergödning
Stor betydelseSötvatten
Liten betydelseGrundvatten
Stor betydelseKust och hav
Stor betydelseVåtmark
Stor betydelseSkog
Liten betydelseOdlingslandskap
Stor betydelseFjäll
Ingen betydelseBebyggelse
Stor betydelseDjur och växter
Stor betydelse
Syfte för våtmarksprojekt
Syfte för våtmarksprojekt (för åtgärdskategori 7 och 8)
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Ökad vattenhushållning
Stor betydelseUtjämning av vattenflöden
Stor betydelseÖkad grundvattenbildning
Stor betydelseMinska risk för översvämning
Stor betydelseVattenkvalitet minska näringsämnen
Stor betydelseVattenkvalitet minska miljögifter
Stor betydelseÖka naturliga våtmarksnaturtyper
Stor betydelseÖka artificiella våtmarksnaturtyper
Stor betydelseGynna rödlistade arter
Stor betydelseGynna arter generellt
Stor betydelseFörbättra grön infrastruktur
Stor betydelseMinska klimatpåverkan
Stor betydelseÖka klimatanpassning
Stor betydelseFörberedelsearbete
Stor betydelse
Politikområden
Område | Andel | Motivering |
---|---|---|
Friluftsliv | 50% | Genom Ståstorpsåprojektets helhetsgrepp om åtgärder längs den 14 km långa vattendragssträckan tillgängliggörs den för rekreation och friluftsliv. Till gagn för såväl de som bor i staden, byarna som på landsbygden. |
Folkhälsa | 30% | Det finns ett flertal studier som visar på nyttan av vara ute i naturen. Det kan till exempel medföra minskad stress, stärka kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. |
Skola | 20% | Ett viktigt syfte med fortbildningarna är att alla elever ska få chansen att uppleva natur på olika sätt. Alla mår bra av att vara ute, både vuxna och barn. Naturen gör skolan roligare och lättare för många elever och tillvaron rikare när de får hjälp att komma ut och lära känna sin närmiljö. |
Finansiärer
Namn | Typ | Kontanta medel | Egen arbetsinsats | Värde ideellt arbete | |
---|---|---|---|---|---|
HaV LOVA-bidrag | Staten | 3 897 600 kr | 0 kr | 0 kr | |
Summa | 3 897 600 kr | 0 kr | 0 kr | Totalt 3 897 600 kr |
Summa
Kontanta medel
3 897 600 kr
Egen arbetsinsats
0 kr
Värde ideellt arbete
0 kr
Här anger länsstyrelsen villkor som projektet kommer att få om det beviljas . Dessa syns endast när status på projektet är 'inskickad'. Efter beviljande syns de villkor som valts i fliken slutrapport under motivering och villkor.
Filnamn | Filtyp | |
---|---|---|
Bilaga 1 Projektbeskrivning Ståstorpsån Fas 3.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 2 NVI Förslag åtgärder Ståstorpsån.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 3 NVI rådgivning Tågarp 6 9.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 4 NVI rådgivning Vemmerlöv 13 1.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 5 NVI rådgivning Klörup 20 1.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 6 Mattias Ullman rapport fåglar Ståstorpsån 2020.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 7 Sportfiskarna rapport biotopvård Ståstorpsån 2020.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 8 Förstudie Leaderprojekt Ståstorpsån.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Beslut om preliminärt bidrag.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Drivs av
Ideell förening
Senaste statusändring
-
Genomförande och erfarenheter
Projektet är en ihopslagen mix av flera olika åtgärder, alla med syfte att förbättra vattenkvaliteten och den biologiska mångfalden i och kring Ståstorpsån i Trelleborgs kommun. Projektet startade slutet av 2021 och har förlängts ett år och ska därmed slutredovisas 2024. Under 2022 genomfördes tre olika åtgärder, rensning av en befintlig våtmark i avrinningsområdet, skapandet av en översvämningsyta och grävarbete av tvåstegsdike. 2023 fortsatte arbetet med att gräva den hinintills största anlagda våtmarken inom avrinningsområdet, Lysedammen, på cirka 5 ha. Våtmarken hann dock inte bli klar under 2023, därav förlängdes projektet. Utöver de nämnda åtgärderna har även trädplanteringar längs ån genomförts.
Långsiktiga effekter från naturvårdssynpunkt
Åtgärderna kommer att öka näringsreningen, gynna arter som trivs i våtmarksmiljöer samt minska översvämningsrisken på värdefull åkermark.
Hur kommer projektets återstående uppföljning och utvärdering att gå till?
Ståstorpsåprojektet fortsätter med "Ståstorpsåprojektet fas 4". I fas 4 genomförs liknande åtgärder som i fas 3. Elfiske är en av metoderna som kommer att användas inom uppföljningen.
Har flera aktörer varit inblandade i projektet?
Nej
Omfattar ansökan åtgärder för vilka stöd sökts eller beviljats enligt annan författning?
Nej
Åtgärder
Åtgärd 1
Genomförd
Genomföra restaurering och anläggning av våtmarker motsvarande ca 1,5 ha våtmarksyta, varav ca 1 ha vattenyta, inom Ståstorpsåns avrinningsområde.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 4 061 220 kr 0 kr 812 244 kr Utfall 4 000 000 kr 0 kr 681 004 kr Åtgärd 2
Genomförd
Restaurera ca 190 meter av åfåran med tvåstegsdiken alternativt kantavplaning.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 1 169 280 kr 0 kr 233 856 kr Utfall 1 021 840 kr 0 kr 233 660 kr
Summa beviljat
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|
Åtgärd 1 | 4 061 220 kr | 0 kr | 812 244 kr |
Åtgärd 2 | 1 169 280 kr | 0 kr | 233 856 kr |
Beviljat | 5 230 500 kr | 0 kr | 1 046 100 kr |
Summa utfall
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|
Åtgärd 1 | 4 000 000 kr | 0 kr | 681 004 kr |
Åtgärd 2 | 1 021 840 kr | 0 kr | 233 660 kr |
Utfall | 5 021 840 kr | 0 kr | 914 664 kr |
Utbetalningstakt bidrag
År |
Belopp per år
( % av total ) |
---|---|
2021 | 730 800 kr ( 69,86 % ) |
2022 | 53 775 kr ( 5,14 % ) |
2023 | 0 kr |
2024 | 130 089 kr ( 12,44 % ) |
2025 | 0 kr |
Summa fördelat | 914 664 kr |
Kvar att fördela | 131 436 kr |
Projektets kostnader per kostnadsslag
Kostnadsslag | Kostnad |
---|---|
Arbetskostnad inklusive ideellt arbete | 545 811 kr |
Material | 14 728 kr |
Köpta tjänster | 4 210 555 kr |
Resor | 238 080 kr |
Övrigt | 12 666 kr |
Summa fördelat | 5 021 840 kr |
Kvar att fördela | 4 000 000 kr |
I vilken omfattning stödjer projektet de globala hållbarhetsmålen?
Ingen fattigdom
Ingen betydelseIngen hunger
Ingen betydelseHälsa och välbefinnande
Stor betydelseGod utbildning för alla
Liten betydelseJämställdhet
Liten betydelseRent vatten och sanitet
Stor betydelseHållbar energi för alla
Ingen betydelseAnständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ingen betydelseHållbar industri, innovationer och infrastruktur
Liten betydelseMinskad ojämlikhet
Liten betydelseHållbara städer och samhällen
Stor betydelseHållbar konsumtion och produktion
Liten betydelseBekämpa klimatsförändringen
Stor betydelseHav och marina resurser
Stor betydelseEkosystem och biologisk mångfald
Stor betydelseFredliga och inkluderande samhällen
Liten betydelse
I vilken omfattning stödjer projektet genomförande av miljökvalitetsmålen?
Miljökvalitetsmål
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Begränsad klimatpåverkan
Stor betydelseFrisk luft
Stor betydelseFörsurning
Liten betydelseGiftfritt
Ingen betydelseOzonskikt
Ingen betydelseStrålning
Ingen betydelseÖvergödning
Stor betydelseSötvatten
Liten betydelseGrundvatten
Stor betydelseKust och hav
Stor betydelseVåtmark
Stor betydelseSkog
Liten betydelseOdlingslandskap
Stor betydelseFjäll
Ingen betydelseBebyggelse
Stor betydelseDjur och växter
Stor betydelse
Syfte för våtmarksprojekt
Syfte för våtmarksprojekt (för åtgärdskategori 7 och 8)
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Ökad vattenhushållning
Stor betydelseUtjämning av vattenflöden
Stor betydelseÖkad grundvattenbildning
Stor betydelseMinska risk för översvämning
Stor betydelseVattenkvalitet minska näringsämnen
Stor betydelseVattenkvalitet minska miljögifter
Stor betydelseÖka naturliga våtmarksnaturtyper
Stor betydelseÖka artificiella våtmarksnaturtyper
Stor betydelseGynna rödlistade arter
Stor betydelseGynna arter generellt
Stor betydelseFörbättra grön infrastruktur
Stor betydelseMinska klimatpåverkan
Stor betydelseÖka klimatanpassning
Stor betydelseFörberedelsearbete
Stor betydelse
Politikområden
Område | Andel | Motivering |
---|---|---|
Friluftsliv | 50% | Genom Ståstorpsåprojektets helhetsgrepp om åtgärder längs den 14 km långa vattendragssträckan tillgängliggörs den för rekreation och friluftsliv. Till gagn för såväl de som bor i staden, byarna som på landsbygden. |
Folkhälsa | 30% | Det finns ett flertal studier som visar på nyttan av vara ute i naturen. Det kan till exempel medföra minskad stress, stärka kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. |
Skola | 20% | Ett viktigt syfte med fortbildningarna är att alla elever ska få chansen att uppleva natur på olika sätt. Alla mår bra av att vara ute, både vuxna och barn. Naturen gör skolan roligare och lättare för många elever och tillvaron rikare när de får hjälp att komma ut och lära känna sin närmiljö. |
Finansiärer
Namn | Typ | Kontanta medel | Egen arbetsinsats | Värde ideellt arbete | |
---|---|---|---|---|---|
HaV LOVA-bidrag | Staten | 3 897 600 kr | 0 kr | 0 kr | |
Summa | 3 897 600 kr | 0 kr | 0 kr | Totalt 3 897 600 kr |
Summa
Kontanta medel
3 897 600 kr
Egen arbetsinsats
0 kr
Värde ideellt arbete
0 kr
Projektets villkor
Typ | Villkor | Beskrivning | Uppfyllt |
---|---|---|---|
LST | Våtm20:2 | Förändringar av projektets åtgärder, resultat, budget eller tidsplan ska godkännas av Länsstyrelsen. Anmälan om ändring ska ske i god tid. Om projektet inte kan fullföljas ska Länsstyrelsen underrättas omgående. | Ja |
LST | Våtm20:3 | En verksamhetsrapport ska inrapporteras i LONA-registret och en pdf av rapporten ska e-postas till Länsstyrelsen senast den 1 mars varje år. | Ja |
LST | Våtm20:4 | En slutrapport ska inrapporteras i LONA-registret och en påskriven utskrift ska lämnas in till Länsstyrelsen via skane@lansstyrelsen.se senast tre månader efter det att projektet är genomfört. | Ja |
LST | Våtm20:5 | Vid marknadsföring och information om projektet, och i alla dokument som framställs inom projektet ska det tydligt framgå att ”Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt”. Det gäller böcker, rapporter, broschyrer, informationstavlor, pressmeddelanden, webbplatser m.m. Naturvårdsverkets symbol ”LONA” ska användas. | Ja |
LST | Våtm20:7 | För åtgärder som kan definieras geografiskt ska en shapefil lämnas in där respektive åtgärds geometri tydligt framgår. I shapefilens attributtabell ska framgå koordinater för åtgärdens centrum, koordinater för åtgärdens utlopp, area (hektar), medeldjup (meter), tillrinningsområdets area (km2), anläggningsår, huvudsyfte, kostnad (både stöd och annan finansiering), i vilken kommun som åtgärderna genomförts samt eventuell magasinerande kapacitet (m3). Detta ska medfölja slutrapporten för projektet. | Ja |
LST | Våtmark 05 | Foto eller annan bild som presenterar projektet ska läggas in som bilaga i LONA-registret, senast i samband med första redovisningen. | Ja |
LST | Våtmark 09 | Åtgärder i kategori 7 som kan definieras geografiskt ska fotodokumenteras före och efter genomförd åtgärd. Fotografier som visar att åtgärderna har genomförts ska medfölja slutrapporten för projektet. | Ja |
LST | Våtmark 11 | Faktiska utgifter samt kostnader för arbetstid (både kommunal, ideell eller annan) ska kunna verifieras på begäran av Länsstyrelsen. | Ja |
LST | Våtmark13 | Det är förbjudet att sätta ut eller utfodra fisk, kräftor, änder eller andra djur inom våtmarksområdet och/eller inom vattendrag och dess svämplan som anläggs/restaureras med LONA-stöd. Stödmottagaren måste senast i slutrapporten redovisa att detta villkor ingår i en eventuell överenskommelse med markägarna, alternativt redovisa att markägarna är skriftligt underrättade om detta stödvillkor. | Ja |
LST | Våtmark14 | Allt material som tas fram och presenteras digitalt ska vara tillgängligt för alla. Till exempel ska en rapport sparas i lämpligt digitalt format, som en pdf-fil, och inte vara inscannade för att möjliggöra att de kan läsas upp i olika talsyntesprogram. | Ja |
LST | Våtmark16 | Det är inte tillåtet att plantera eller så in arter som har potential att bli invasiva, se Artdatabankens lista för riskklassade arter. | Ja |
LST | Våtmark17 | Informationsmaterial som tas fram inom projektet ska vara tillgängligt på kommunens webbplats. | Ja |
LST | Våtmark18 | Bidraget får enbart användas för de åtgärder och de resultat som anges i detta beslut. | Ja |
LST | Våtmark19 | Arbetet ska ske i samråd med, och efter godkännande av, berörda markägare. | Ja |
Motivering till beslut
Både LOVA- och våtmarks-LONA-stöden är i år kraftigt översökta, och Länsstyrelsen har därför varit tvungen att prioritera mellan ansökningar och mellan budgetposter i de ansökningar som beviljas. Länsstyrelsen anser att ert projekt är prioriterat. Länsstyrelsen gör bedömningen att projektets totalkostnad är motiverad utifrån våtmarkssatsningens syften. Projektet syftar till att nyanlägga och restaurera befintliga våtmarker motsvarande ca 7,2 ha våtmarksområde (ca 3,65 ha vattenyta) samt restaurera ca 930 meter av åfåran med tvåstegsdiken alternativt kantavplaning, varav ca 1,5 ha våtmarksyta (ca 1 ha vattenyta) och ca 190 m tvåstegsdiken alternativt kantavplaning inom detta LONA-projekt. Projektet bedöms därmed bidra till ökad potential för kvarhållande och balansering av vattenflödena i landskapet.
Godkända ändringar
Att cirka hälften av tvåstegsdiket som skulle anläggas uteblev på grund av kostnadsökningar.
En trumma samt en enklare träbro som skulle anlagts vid Västervång och Tågarp i projektet "Ståstorpsån - från planering till implementering" anlades i projektet "Ståstorpsåprojektet fas 3" istället.
Projektet har tilldelats extrapengar som bland annat skulle gå till en arkeologisk utredning innan våtmarken på Tågarp 6:12 skulle anläggas. Dock ändrade sig kulturenheten efter att ha granskat ärendet noggrannare men då hade pengarna redan inkommit till föreningen.
Kommentar om hur projektets villkor har uppfyllts
Att cirka hälften av tvåstegsdiket som skulle anläggas uteblev på grund av kostnadsökningar.
Filnamn | Filtyp | |
---|---|---|
Beslut om delutbetalning.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Verksamhetsrapport 2022.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Beslut om ökad medelstilldelning.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Verksamhetsrapport 2023.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Beslut om förlängning LONA.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Efter våtmark Åmossen.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Tvåstegsdiken Åmossarna.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Efter våtmark Åmossarna.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Efter åtgärd Lysedammen.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Ny åsträcka.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
DJI_0641.JPG | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
DJI_0255.JPG | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Sammanställning kostnader fas 3 klar.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
signering firmatecknare SEF.jpg | image/jpeg | Ladda ner bilaga |
Projektrapport Ståstorpsån fas 3 LONA.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Rättelse av beslut om slutligt bidrag.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilagor från ansökan
Filnamn | Filtyp | |
---|---|---|
Bilaga 1 Projektbeskrivning Ståstorpsån Fas 3.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 2 NVI Förslag åtgärder Ståstorpsån.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 3 NVI rådgivning Tågarp 6 9.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 4 NVI rådgivning Vemmerlöv 13 1.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 5 NVI rådgivning Klörup 20 1.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 6 Mattias Ullman rapport fåglar Ståstorpsån 2020.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 7 Sportfiskarna rapport biotopvård Ståstorpsån 2020.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bilaga 8 Förstudie Leaderprojekt Ståstorpsån.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Beslut om preliminärt bidrag.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |