Haga fjärilspark i Hofors
Egenskaper
Tätortsnära
Information
Projektnummer
23068858
Status
Pågående
Projektperiod
2022-09-01 - 2025-12-31
Ansökningsår
2022
Kommun
Kommun
Sandviken
Kommunens diarienummer
VGS-MH-2022-3083
I ansökan
Ja
Prioritet
1
Län
Län
Gävleborgs län
Länsstyrelsens diarienummer
7470-2022
Inkommet till länsstyrelsen
2022-09-01
Inriktning
Tema
Gynna vilda pollinatörer och pollinering
Våtmarksprojekt
Nej
Tätortsära
Ja
Ladda ner PDF
Drivs av
Kommun
Sammanfattning
Den biologiska mångfalden minskar i rask takt och i odlingslandskapet är insekter och smådjur särskilt utsatta till följd av pesticider, övergödning och monokulturer. Detta har fört med sig att tätortsnära miljöer har blivit viktiga för många insekter.
Haga Trädgårdar i Hofors ligger i utkanten av stadskärnan som kopplar forskning, utveckling, arbetsmarknad och integration. Inom parken finns ett växthus och cirka 20 000 kvm stor gräsmatta med buskar och träd. Delar av gräsytan har en mångfald av ängsblommor som gör att hela området har en stor potentiell att som bli en lyckad fjärilspark som kommer vara ett viktigt inslag i stadens grönstruktur för att det inte finns några större kommunala parker med speciellt fokus på insekter i kommunen. Den främsta grönstrukturen i Hofors består till allra största del av privata villaträdgårdar.
Fjärilsparken som planeras anläggas i området har fokus på miljöer för fjärilar och därmed kommer ett brett spektrum av insekter ges möjlighet till värdefullt livsutrymme i parken. Fjärilsparken kommer att projekteras av extern expertis i nära samarbete med Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd, Hofors Hus och Arbetsmarknad & Integration (Hofors kommun). Fjärilsparken kommer också att fungera som en utökad del av det integrationsarbete som bedrivs i Haga Trädgårdar. Det blir utvecklande för långtidsarbetslösa att få delta i något nytt och spännande samt utveckla sin kunskap och kompetenser. Samtidigt kommer Fjärilsparken vara en kompletterande del av Haga Trädgårdars ambitioner att vara en hållbar verksamhet i framkanten av forskning, utbildning, integration och cirkuläret.
Fjärilsparken ska ha så mycket element som möjligt som lockar insekter: död ved i olika former, stenblock och stenrösen, sandblottor och sluttningar med olika lutningar, blommande träd, buskar och perenner som avlöser varandra med sin blomning, sol och skugga. Fjärilsparken ska också locka vuxna och barn där de kan uppleva naturens växlingar. Där ska finnas gott om enskilda sittplatser men även en samling bänkar eller stockar så att parken kan fungera som en lärande miljö för skolbarn och vuxna.
Den färdiga Fjärilparken kommer bli en ny målpunkt för traktens alla insekter och fåglar samt för boende i Hofors och externa besökare.
Syfte
Fjärilparken ska fungera som en livsmiljö för pollinerande insekter samt som en rofylld och pedagogisk plats för människor. Parken kan bli ett redskap där man på ett handgripligt sätt kan informera om biologisk mångfald samt öka kunskap och intresse för natur, ekosystemtjänster och insekter. Den blir också en lämplig plats för att få sina första naturupplevelser.
I Fjärilparken kommer det att finnas information om de olika biotoperna och vilka insekter man kan förvänta sig att se vid olika årstider. En mindre fruktträdgård planeras intill parken bestående av bland annat de riksblommande svenska fruktträd. I parken finns sedan tidigare olika trädslag med inhemskt ursprung.
Utöver de biologiska vinsterna så får de boende i Hofors ett nära utflyktsmål i form av en fjärilpark. Hit kan man gå och cykla för att njuta av växter och djur eller sätta sig ner och bara vara. Inom Haga Trädgårdar finns redan ett växthus med en tillhörande servering. Sammantaget blir Fjärilsparken tillsammans med växthus och servering en bra kombination och kan bli ett intressant utflyktsmål för medborgare och turister.
I Haga Trädgårdar ser personalen en möjlighet att till exempel samla ihop mindre mängder löv i hösten, spara så mycket biologiskt avfall som möjligt på plats och skapa ett kretslopp i parken. Med detta projekt omvandlas en del av gräsmarken som i dagsläget slås minst en gång i veckan till en myllrande biotop som blir en ny mötesplats för alla besökare som människor och djur.
Bakgrund
Den tätortsnära naturen är viktig för både människor och djur. I dag finns inga större parker i Hofors med fokus på insekter utan det är mer enskilda blomsterrabatter runt om i kommunen.
Pollinerande insekter har det svårt att ta sig fram över större avstånd. Välstädade trädgårdar, klippt gräsmatta och osammanhängande grön infrastruktur är ett stort hot mot många pollinerande insekter. När insekterna försvinner bryts ekosystemkedjan och en mängd ekosystemtjänster försvinner. Inte minst pollineringen av blommor, grönsaker, frukt och bär i våra trädgårdar blir lidande med mindre skördar som följd.
Under 2022 har Hofors kommun undersökt sina Bruksgräsmattor i kommunen, som vanligtvis klipps med gräsklippare ett antal gånger varje säsong. Till följd av det projektet väcktes denna projektidé och man ser flera samhällsvinster med att anlägga en Fjärilspark i centrum av Hofors.
Haga Trädgårdar i Hofors byggdes ursprungligen som ett integrationsprojekt och fungerar idag som en viktig sysselsättning för långtidsarbetslösa. Växthuset är utrustad med avancerad teknik för uppvärmning och återvinning av restvärme. Tanken är att man ska kunna producera grönsaker lokalt istället för att köpa in långväga ifrån. Utöver den biologiska nyttan så ökar möjligheterna för integration i kommunen. Haga Trädgårdar ligger bredvid Hofors största industri i öster och bostadskvarter i väster samt en genomfartsled i den södra delen. Det är i närhet till kyrkogården med många blommor. Från centrum i Hofors tar det bara några minuter att ta sig till parken till fots. I Haga Trädgårdar finns redan idag en utemiljö som fungerar som rehabilitering i en lugn miljö. Den delen av parken kommer att finnas kvar och består av mycket örter, grönsaker och blommor i liten skala.
En extern landskapsarkitekt kommer skissa fram Fjärilsparken som kommer vara dynamiskt för insekter och människor. Detta kommer göras tillsammans med Arbetsmarknad & Integration för att säkertställa att Fjärilsparken blir ett hållbart projekt som kan lätt skötas idag och i framtiden. Flera delar av parken ska restaureras med insektsmiljöer medan andra delar ska bevaras och vårdas då de är redan rik med ängsblommor. I samarbete med Studiefrämjande och Arbetsmarknad & Integration har projektet ambitionen att utveckla arbetarnas kunskap om växter, insekter och naturvård för att de ska restaurera och sköta Fjärilsparken. Till föreläsningar kan också pedagoger och allmänheten bjudas in för att sprida kunskapen och väcka intresse. VGS kommer vara ansvarig att skapa skyltar med information om de olika biotoper inom Fjärilsparken för att sprida mer kunskap om insekterna och deras miljön. Inom projektet samarbetar vi också med Naturskyddsföreningen i Hofors-Torsåker, som kommer bidra med kontinuerlig inventering av fjärilar under projektets gång och kommunikation till allmänheten och media.
Lokala aktörer
Projektet samarbetar med Studiefrämjande och Naturskyddsföreningen i Hofors-Torsåker.
Projektets bidrag till miljökvalitetsmålen och långsiktigt och varaktigt naturvårdsarbete i kommunen
Projektet bidrar till miljökvalitetsmål ”Frisk luft” genom att parken med sina buskar och träd hjälper till att binda damm och partiklar från intilliggande väg och jordbruk. Information om insekternas roll i ekosystemet kan inspirera människor till minskad användning av gödning- och bekämpningsmedel i sina trädgårdar, till och med skapa liknande insektsmiljöer i deras trädgårdar.
Fjärilsparken bidrar till miljökvalitetsmålet ”God bebyggelse” både för de som redan bor i området och för de nya Hoforsbor som kommer bygga sina bostäder i nära anslutning till parken.
En del av ett tidigare ensartat jordbrukslandskap blir nu en park rik på ekosystemtjänster, större antal djur och växter samt ökad biologisk mångfald. Folkhälsan förbättras då Hoforsbor i alla åldrar får en grön oas som är tillgänglig för alla.
Projektets långsiktiga effekter
Huvudsyftet med projektet är att långsiktigt bidra till att den biologiska mångfalden i området. Projektet kommer öka producerande, reglerande och kulturella ekosystemtjänster som både samhället och natur kan få nytta av. Det kommer locka insekter som i sin tur attraherar fåglar och smådjur. Boende i närområdet och hela kommunen får en ny mötesplats samtidigt som förskolor och skolor får ett nytt pedagogiskt utflyktsmål.
Omfattar ansökan åtgärder för vilka stöd sökts eller beviljats enligt annan författning?
Nej
Åtgärder
Åtgärd 1
Beviljad
Planering av fjärilsparken med fokus på växt- och insektsmiljöer görs av extern expert på området i nära samarbete med Haga Trädgårdar. Växtlistor och skötselplan tas fram.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 220 000 kr 0 kr 110 000 kr 110 000 kr Åtgärd 2
Beviljad
Anläggningen av fjärilsparken innebär massförflyttningar för att skapa kullar och slänter, ängsytor och gångvägar. Stenblock, stockar och faunadepåer byggs upp. Rabatter, planteringsgropar och äng förbereds och planteras.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 540 000 kr 0 kr 270 000 kr 270 000 kr Åtgärd 3
Beviljad
Information är viktigt del av folkbildningen och för att öka upplevelsevärdet i parken. Informationstavlor och broschyrer med grundläggande information kommer finnas. Kommunikation med media.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 120 000 kr 0 kr 60 000 kr 60 000 kr Åtgärd 4
Beviljad
Haga Trädgårdar har en viktig roll för integration. Genom att öka kunskapen hos arbetarna med ökad kunskap om insekter, växter och naturvård. Återkommande föreläsningar för arbetarna, pedagoger och allmänheten.
Total kostnad Värde ideellt arbete Sökt bidrag Beviljat bidrag 120 000 kr 0 kr 60 000 kr 60 000 kr
Summa åtgärder
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Sökt bidrag | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|---|
Åtgärd 1 | 220 000 kr | 0 kr | 110 000 kr | 110 000 kr |
Åtgärd 2 | 540 000 kr | 0 kr | 270 000 kr | 270 000 kr |
Åtgärd 3 | 120 000 kr | 0 kr | 60 000 kr | 60 000 kr |
Åtgärd 4 | 120 000 kr | 0 kr | 60 000 kr | 60 000 kr |
Summa | 1 000 000 kr | 0 kr | 500 000 kr | 500 000 kr |
Utbetalningstakt bidrag
År |
Sökt bidrag
( % av total ) |
Beviljat bidrag
( % av total ) |
---|---|---|
2022 | 0 kr | 0 kr |
2023 | 235 000 kr ( 47,00 % ) |
375 000 kr ( 75,00 % ) |
2024 | 70 000 kr ( 14,00 % ) |
0 kr |
2025 | 70 000 kr ( 14,00 % ) |
0 kr |
2026 | 125 000 kr ( 25,00 % ) |
125 000 kr ( 25,00 % ) |
Fördelat | 500 000 kr | 500 000 kr |
Kvar att fördela | 0 kr | 0 kr |
Fördelat
Sök bidrag
500 000 kr
Beviljat bidrag
500 000 kr
Kvar att fördela
Sökt bidrag
0 kr
Beviljat bidrag
0 kr
I vilken omfattning stödjer projektet de globala hållbarhetsmålen?
Ingen fattigdom
Ingen betydelseIngen hunger
Ingen betydelseHälsa och välbefinnande
Stor betydelseGod utbildning för alla
Stor betydelseJämställdhet
Liten betydelseRent vatten och sanitet
Ingen betydelseHållbar energi för alla
Ingen betydelseAnständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ingen betydelseHållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ingen betydelseMinskad ojämlikhet
Liten betydelseHållbara städer och samhällen
Stor betydelseHållbar konsumtion och produktion
Liten betydelseBekämpa klimatsförändringen
Stor betydelseHav och marina resurser
Ingen betydelseEkosystem och biologisk mångfald
Stor betydelseFredliga och inkluderande samhällen
Liten betydelse
I vilken omfattning stödjer projektet genomförande av miljökvalitetsmålen?
Miljökvalitetsmål
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Begränsad klimatpåverkan
Liten betydelseFrisk luft
Stor betydelseFörsurning
Ingen betydelseGiftfritt
Stor betydelseOzonskikt
Liten betydelseStrålning
Ingen betydelseÖvergödning
Liten betydelseSötvatten
Ingen betydelseGrundvatten
Ingen betydelseKust och hav
Ingen betydelseVåtmark
Ingen betydelseSkog
Liten betydelseOdlingslandskap
Stor betydelseFjäll
Ingen betydelseBebyggelse
Stor betydelseDjur och växter
Stor betydelse
Syfte för våtmarksprojekt
Syfte för våtmarksprojekt (för åtgärdskategori 7 och 8)
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Ökad vattenhushållning
Ingen betydelseUtjämning av vattenflöden
Ingen betydelseÖkad grundvattenbildning
Ingen betydelseMinska risk för översvämning
Ingen betydelseVattenkvalitet minska näringsämnen
Ingen betydelseVattenkvalitet minska miljögifter
Ingen betydelseÖka naturliga våtmarksnaturtyper
Ingen betydelseÖka artificiella våtmarksnaturtyper
Ingen betydelseGynna rödlistade arter
Ingen betydelseGynna arter generellt
Ingen betydelseFörbättra grön infrastruktur
Ingen betydelseMinska klimatpåverkan
Ingen betydelseÖka klimatanpassning
Ingen betydelseFörberedelsearbete
Ingen betydelse
Politikområden
Område | Andel | Motivering |
---|---|---|
Övrigt av betydelse för naturvård | 50% | Område gynnar pollinerande insekter och andra djur som i sin tur är beroende av insekter. |
Skola | 25% | En plats där barn ska lära sig om insekter. |
Folkhälsa | 25% | Projektet blir en del av programmet för rehabilitering av långtidsarbetslösa. I framtiden blir området också ett lugnt plats för invånare. |
Finansiärer
Namn | Typ | Kontanta medel | Egen arbetsinsats | Värde ideellt arbete | |
---|---|---|---|---|---|
Hofors | Kommun | 0 kr | 610 000 kr | 0 kr | |
Sandviken | Kommun | 0 kr | 60 000 kr | 0 kr | |
Summa | 0 kr | 670 000 kr | 0 kr | Totalt 670 000 kr |
Summa
Kontanta medel
0 kr
Egen arbetsinsats
670 000 kr
Värde ideellt arbete
0 kr
Här anger länsstyrelsen villkor som projektet kommer att få om det beviljas . Dessa syns endast när status på projektet är 'inskickad'. Efter beviljande syns de villkor som valts i fliken slutrapport under motivering och villkor.
Filnamn | Filtyp | |
---|---|---|
Beslut om bifall med villkor - Haga fjärilspark.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Drivs av
Kommun
Senaste statusändring
-
Genomförande och erfarenheter
-
Långsiktiga effekter från naturvårdssynpunkt
-
Hur kommer projektets återstående uppföljning och utvärdering att gå till?
-
Har flera aktörer varit inblandade i projektet?
Ej angivet
Omfattar ansökan åtgärder för vilka stöd sökts eller beviljats enligt annan författning?
Nej
Åtgärder
Åtgärd 1
Planering av fjärilsparken med fokus på växt- och insektsmiljöer görs av extern expert på området i nära samarbete med Haga Trädgårdar. Växtlistor och skötselplan tas fram.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 220 000 kr 0 kr 110 000 kr Utfall - - - Åtgärd 2
Anläggningen av fjärilsparken innebär massförflyttningar för att skapa kullar och slänter, ängsytor och gångvägar. Stenblock, stockar och faunadepåer byggs upp. Rabatter, planteringsgropar och äng förbereds och planteras.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 540 000 kr 0 kr 270 000 kr Utfall - - - Åtgärd 3
Information är viktigt del av folkbildningen och för att öka upplevelsevärdet i parken. Informationstavlor och broschyrer med grundläggande information kommer finnas. Kommunikation med media.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 120 000 kr 0 kr 60 000 kr Utfall - - - Åtgärd 4
Haga Trädgårdar har en viktig roll för integration. Genom att öka kunskapen hos arbetarna med ökad kunskap om insekter, växter och naturvård. Återkommande föreläsningar för arbetarna, pedagoger och allmänheten.
Total kostnad Värde ideellt arbete Beviljat bidrag Beviljat 120 000 kr 0 kr 60 000 kr Utfall - - -
Summa beviljat
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|
Åtgärd 1 | 220 000 kr | 0 kr | 110 000 kr |
Åtgärd 2 | 540 000 kr | 0 kr | 270 000 kr |
Åtgärd 3 | 120 000 kr | 0 kr | 60 000 kr |
Åtgärd 4 | 120 000 kr | 0 kr | 60 000 kr |
Beviljat | 1 000 000 kr | 0 kr | 500 000 kr |
Summa utfall
Total kostnad | Värde ideellt arbete | Beviljat bidrag | |
---|---|---|---|
Åtgärd 1 | - | - | - |
Åtgärd 2 | - | - | - |
Åtgärd 3 | - | - | - |
Åtgärd 4 | - | - | - |
Utfall | 0 kr | 0 kr | 0 kr |
Utbetalningstakt bidrag
År |
Belopp per år
( % av total ) |
---|---|
2022 | 375 000 kr ( 75,00 % ) |
2023 | 0 kr |
2024 | 0 kr |
2025 | 0 kr |
2026 | 125 000 kr ( 25,00 % ) |
Summa fördelat | 500 000 kr |
Kvar att fördela | 0 kr |
Projektets kostnader per kostnadsslag
Kostnadsslag | Kostnad |
---|---|
Arbetskostnad inklusive ideellt arbete | 0 kr |
Material | 0 kr |
Köpta tjänster | 0 kr |
Resor | 0 kr |
Övrigt | 0 kr |
Summa fördelat | 0 kr |
Kvar att fördela | 0 kr |
I vilken omfattning stödjer projektet de globala hållbarhetsmålen?
Ingen fattigdom
Ingen betydelseIngen hunger
Ingen betydelseHälsa och välbefinnande
Stor betydelseGod utbildning för alla
Stor betydelseJämställdhet
Liten betydelseRent vatten och sanitet
Ingen betydelseHållbar energi för alla
Ingen betydelseAnständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Ingen betydelseHållbar industri, innovationer och infrastruktur
Ingen betydelseMinskad ojämlikhet
Liten betydelseHållbara städer och samhällen
Stor betydelseHållbar konsumtion och produktion
Liten betydelseBekämpa klimatsförändringen
Stor betydelseHav och marina resurser
Ingen betydelseEkosystem och biologisk mångfald
Stor betydelseFredliga och inkluderande samhällen
Liten betydelse
I vilken omfattning stödjer projektet genomförande av miljökvalitetsmålen?
Miljökvalitetsmål
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Begränsad klimatpåverkan
Liten betydelseFrisk luft
Stor betydelseFörsurning
Ingen betydelseGiftfritt
Stor betydelseOzonskikt
Liten betydelseStrålning
Ingen betydelseÖvergödning
Liten betydelseSötvatten
Ingen betydelseGrundvatten
Ingen betydelseKust och hav
Ingen betydelseVåtmark
Ingen betydelseSkog
Liten betydelseOdlingslandskap
Stor betydelseFjäll
Ingen betydelseBebyggelse
Stor betydelseDjur och växter
Stor betydelse
Syfte för våtmarksprojekt
Syfte för våtmarksprojekt (för åtgärdskategori 7 och 8)
Ingen betydelse
Liten betydelse
Stor betydelse
Ökad vattenhushållning
Ingen betydelseUtjämning av vattenflöden
Ingen betydelseÖkad grundvattenbildning
Ingen betydelseMinska risk för översvämning
Ingen betydelseVattenkvalitet minska näringsämnen
Ingen betydelseVattenkvalitet minska miljögifter
Ingen betydelseÖka naturliga våtmarksnaturtyper
Ingen betydelseÖka artificiella våtmarksnaturtyper
Ingen betydelseGynna rödlistade arter
Ingen betydelseGynna arter generellt
Ingen betydelseFörbättra grön infrastruktur
Ingen betydelseMinska klimatpåverkan
Ingen betydelseÖka klimatanpassning
Ingen betydelseFörberedelsearbete
Ingen betydelse
Politikområden
Område | Andel | Motivering |
---|---|---|
Övrigt av betydelse för naturvård | 50% | Område gynnar pollinerande insekter och andra djur som i sin tur är beroende av insekter. |
Skola | 25% | En plats där barn ska lära sig om insekter. |
Folkhälsa | 25% | Projektet blir en del av programmet för rehabilitering av långtidsarbetslösa. I framtiden blir området också ett lugnt plats för invånare. |
Finansiärer
Namn | Typ | Kontanta medel | Egen arbetsinsats | Värde ideellt arbete | |
---|---|---|---|---|---|
Hofors | Kommun | 0 kr | 610 000 kr | 0 kr | |
Sandviken | Kommun | 0 kr | 60 000 kr | 0 kr | |
Summa | 0 kr | 670 000 kr | 0 kr | Totalt 670 000 kr |
Summa
Kontanta medel
0 kr
Egen arbetsinsats
670 000 kr
Värde ideellt arbete
0 kr
Projektets villkor
Typ | Villkor | Beskrivning | Uppfyllt |
---|---|---|---|
LST | 01 | Bidraget får enbart användas för de åtgärder och de resultat som anges i detta beslut. | Nej |
LST | 02 | Samtliga åtgärder som finns beskrivna i ansökan ska uppnås för att sökanden ska få rätt till hela bidraget. | Nej |
LST | 03 | Huvudmannen för detta projekt ska, innan något arbete får påbörjas, sörja för att alla erforderliga tillstånd för arbetet har erhållits samt att de samråd som kan krävas har genomförts. | Nej |
LST | 05 | Förändringar i projektet ska godkännas av Länsstyrelsen. Anmälan ska ske i god tid. Om projektet inte kan fullföljas ska Länsstyrelsen underrättas omgående. | Nej |
LST | 06 | För fleråriga projekt ska en verksamhetsrapport inrapporteras i LONA-tjänsten och en pdf av rapporten ska skickas till Länsstyrelsen senast den 1 mars varje år. Verksamhetsrapporten behöver inte signeras. | Nej |
LST | 07 | En slutrapport ska inrapporteras i LONA-tjänsten samt skickas in till Länsstyrelsen via Länsstyrelsen e-tjänst, senast tre månader efter att projektet är genomfört. Slutrapporten ska signeras av behörig firmatecknare. Utgifter och arbetade timmar inom projektet ska redovisas i den bifogade mallen för ekonomisk redovisning (bilaga 2) och bifogas slutrapporten. | Nej |
LST | 08 | Faktiska utgifter samt kostnader för arbetstid (både kommunal, ideell eller annan) ska kunna verifieras på begäran av Länsstyrelsen. | Nej |
LST | 09 | Vid marknadsföring och information om projektet, och i alla dokument som framställs inom projektet, ska det tydligt framgå att ”Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt”. Det gäller böcker, rapporter, broschyrer, informationstavlor, pressmeddelanden, hemsidor m.m. Naturvårdsverkets symbol ”LONA” ska användas. | Nej |
LST | 10 | Allt material som tas fram i projektet och presenteras digitalt ska vara tillgängligt för alla. Exempel ska en rapport sparas i lämpligt digitalt format för att kunna läsas upp i talsyntesprogram. | Nej |
LST | 11 | Åtgärder som kan definieras geografiskt ska fotodokumenteras före och efter genomförd åtgärd. Fotografier som visar att åtgärderna har genomförts ska medfölja slutrapporten för projektet. | Nej |
LST | 12 | Kontaktuppgifter och betalningsuppgifter ska löpande hållas uppdaterade i LONA-tjänsten (f.d. LONA-registret). | Nej |
Fritext | 04 | Projektet ska vara genomfört senast den 31 december 2025. Efter godkännande av länsstyrelsen kan projektet förlängas upp till fyra år från startdatum. | Nej |
Motivering till beslut
Länsstyrelsen anser att projektet uppfyller kraven enligt förordningen (2003:598) om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.
Projektet syftar till Framtagande av underlag (kategori 02), Restaurering av områden, naturtyper eller bestånd (kategori 05) samt Information, folkbildning och annan kunskapsspridning (kategori 06). Projektet bidrar främst till att uppfylla miljökvalitetsmålen Ett rikt odlingslandskap, God bebyggd miljö och Ett rikt växt och djurliv. Andra miljökvalitetsmål som också berörs är Ingen övergödning och Levande skogar.
Länsstyrelsen gör bedömningen att projektets totalkostnad är motiverad ur naturvårdssynpunkt.
Bilagor från ansökan
Filnamn | Filtyp | |
---|---|---|
Beslut om bifall med villkor - Haga fjärilspark.pdf | application/pdf | Ladda ner bilaga |
Bildgalleriet saknar bilder.